7 Ιανουαρίου 2014

Ρόδι: Εκτός από καλή τύχη, μας φέρνει και υγεία!


Στην αρχαιότητα το ρόδι αναφέρεται ως ιερός καρπός, σύμβολο της γονιμότητας, της αφθονίας και της καλής τύχης. Όμως, εκτός από τις αρχαίες ιστορικές του ιδιότητες χρησιμοποιείται στην ιατρική με ευεργετική δράση σε διάφορες ασθένειες. 

Το ρόδι και ο χυμός του έχουν ευχάριστη γεύση και έντονο κόκκινο χρώμα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες (K, C, E, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, B6), μέταλλα (χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Σύμφωνα με την τρέχουσα έρευνα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του αποτελούν τα πλέον θεραπευτικά ευεργετικά συστατικά του και συγκεκριμένα είναι οι ελλαγιτανίνες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανιδίνες, οι ανθοκυανίνες και οι οιστρογονικές φλαβονόλες και φλαβόνες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Μισό φλιτζάνι σποριών ροδιού (87 γρ) περιέχει:   
Ενέργεια
72kcal
Υδατάνθρακες 
16,3 g
Φυτικές ίνες
3,5 γρ, (καλύπτει το 14% των ημερήσιων αναγκών)      
Κάλιο 
205 mg, (καλύπτει το 6% των ημερήσιων αναγκών)

Μαγγάνιο
100 mcg, (καλύπτει το 5% των ημερήσιων αναγκών)    

Χαλκό
100 mcg, (καλύπτει το 7% των ημερήσιων αναγκών)     
Φυλλικό οξύ
33,1 mcg, (καλύπτει 8% των ημερήσιων αναγκών) 
Παντοθενικό οξύ
300 mcg, (καλύπτει το 3% των ημερήσιων αναγκών)

Βιταμίνη Ε
500 mcg, (καλύπτει το 3% των ημερήσιων αναγκών)  

Βιταμίνη Κ
14,3 mcg,(καλύπτει το 18% των ημερήσιων αναγκών)     
Βιταμίνη Β6 
100 mcg, (καλύπτει το 3% των ημερήσιων αναγκών)
Βιταμίνη C
8,9 mg, (καλύπτει το 15% των ημερήσιων αναγκών)      


Η αυξημένη συγκέντρωση καλίου σε σχέση με το νάτριο που είναι σχεδόν μηδαμινό, βοηθάει τα άτομα με οιδήματα και αυξημένη συγκέντρωση υγρών στο σώμα να αποβάλλουν τα υγρά αυτά μέσω της διούρησης.
Η αξιοσημείωτη επίδραση του ροδιού στην αντιμετώπιση των διάφορων προβλημάτων ίσως βασίζεται στο γεγονός ότι τα συστατικά του ροδιού απορροφώνται πιο αποτελεσματικά από την κυκλοφορία του αίματος. Από διάφορες μελέτες αποδείχθηκε ότι το ρόδι αναστέλλει την αθηροσκλήρωση, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και βοηθάει στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης δρα έναντι των ελεύθερων ριζών, μειώνει το οξειδωτικό στρες και την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Το ρόδι όμως, αντί να το σπάμε ή να το τρώμε, καλό είναι και να το πίνουμε. Ο χυμός του ροδιού έχει 2- 3 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από ότι το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι. 

Το ρόδι κατά του καρκίνου

 Βάσει έρευνας η οποία παρουσιάστηκε στο 50ό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας, τα συστατικά του ροδιού αναστέλλουν τη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων, παρεμβαίνοντας στον χημικό μηχανισμό που προκαλεί την εξάπλωσή τους.
Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες από την ανάπτυξη ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού και να βοηθήσουν τους άντρες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον καρκίνο του προστάτη. Η πρώτη από τις μελέτες πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο, από επιστήμονες του Ερευνητικού Προγράμματος για τον Καρκίνο του Μαστού της πόλης Χόουπ, στο Ντουάρτε της Καλιφόρνια. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα ρόδια περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού, με την ισχυρότερη δράση να ασκείται από το ελλαγικό οξύ. Η ουσία αυτή αναστέλλει την αρωματάση, ένα ένζυμο που σχετίζεται με την ανάπτυξη ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού.
 Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε από ουρολόγους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA). Όπως έδειξε, οι άντρες με καρκίνο του προστάτη που έπιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού την ημέρα παρουσίαζαν πολύ βραδύτερη αύξηση στα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα τους.
Οι αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν το οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών που σχηματίζονται καθημερινά από τον κανονικό μεταβολισμό των κυττάρων και φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του δέρματος.

Το ρόδι κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων
Σε μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα έρευνα, επιστήμονες από τη Χάιφα του Ισραήλ, βρήκαν ότι ο χυμός ροδιού μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους. Επιδρώντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL-χοληστερόλης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από το ρόδι, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.  Οι Ισραηλινοί επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ροδιού την ημέρα για την πρόληψη και μείωση των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σήμερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις εξαιρετικά ωφέλιμες επιδράσεις του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία, έχει αυξηθεί. 

Το ρόδι εκτοξεύει την τεστοστερόνη

Νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο, αποκαλύπτει ότι άντρες και γυναίκες που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού, παρουσίασαν μέσα σε δύο εβδομάδες κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα της «ορμόνης του σεξ». Η ορμόνη αυτή είναι η τεστοστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα. Επιπλέον, στους άντρες επηρεάζει χαρακτηριστικά όπως η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η χροιά της φωνής (όσο περισσότερη η τεστοστερόνη, τόσο πιο βαθιά η φωνή), ενώ στις γυναίκες ενισχύει τα οστά και τους μυς.

Περισσότερες έρευνες για το ρόδι

  •  Το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να εμποδίσει τα ένζυμα που συμβάλλουν στην οστεοαρθρίτιδα, επιβαρύνοντας την φθορά των χόνδρων.
  •   Πόση χυμού ροδιού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών κακώσεων στα βρέφη.
  •   Συμπυκνωμένος χυμός ροδιού βελτιώνει την παρουσία λιπιδίων σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία.
  •   Κατανάλωση χυμού ροδιού επί τριετία από ασθενείς με στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας μειώνει την κοινή πάχυνση του εσωτερικού της καρωτίδας.
  •   O χυμός ροδιού μπορεί να έχει θετική επίδραση κατά της νόσου Aλτσχάιμερ.
  •   Δρα έναντι βακτηριακών λοιμώξεων και οδοντιατρικών ασθενειών.
  •   Kαταπραΰνει τα ενοχλήματα στο στομάχι και την επιπεφυκίτιδα.

Επομένως, λόγω όλων των ευεργετικών ιδιοτήτων που παρέχει είναι πολύ καλό να το προσθέσετε στην διατροφή σας. Το ρόδι ως φρούτο ή ως χυμός μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ/ ενδιάμεσο γεύμα. Επιπλέον, μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας, στο ρύζι, στο γιαούρτι, στο γάλα με τα δημητριακά σας, σε γλυκά και σάλτσες. Μπορείτε ακόμη το χυμό του να τον χρησιμοποιήσετε σε κάποιο ντρέσινγκ που συνοδεύετε τη σαλάτα σας. Επίσης, μπορείτε να παρασκευάσετε λικέρ ρόδι, το οποίο να καταναλώνετε ως ηδύποτο/ αλκοόλ λίγες φορές μέσα στην εβδομάδα. 

Προσοχή, πρέπει να αποφεύγετε η κατανάλωσή του από τα άτομα που πάσχουν από νεφροπάθεια, λόγω της υψηλής του σύστασης σε κάλιο.

Αντιοξειδωτικό ρόφημα με ρόδι για αποτοξίνωση
Υλικά:
 6 κούπες νερό
5 φακελάκια ή 5 κουταλιές αποξηραμένο πράσινο τσάι
3 κούπες χυμό ρόδι
½  κούπα χυμό πορτοκάλι χυμό από μισό λεμόνι
1 κουταλιά μέλι
1 ξύλο κανέλα

Εκτέλεση:
Βράζουμε νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε το πράσινο τσάι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ρόδι, το χυμό πορτοκάλι, το χυμό από μισό λεμόνι, το μέλι, το ξύλο κανέλας και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.
Το αντιοξειδωτικό ρόφημα με ρόδι διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 3 ημέρες.

Καλή χρονιά σε όλους και ευτυχισμένο το 2014!

Πηγή 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου