28 Δεκεμβρίου 2013

Πράσινο τσάι: ένα ευεργετικό βότανο που πρέπει να χρησιμοποιούμε με μέτρο

Το τσάι είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλώσιμα πόσιμα ροφήματα στον κόσμο, συγκρινόμενο μόνο με το νερό σε απόλαυση και υγεία. Σήμερα που η ζωή τρέχει με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς και γίνεται ολοένα και πιο πιεστική, ένα φλιτζάνι τσάι προσφέρει μιαν ανάσα, σου δίνει σωματικά και πνευματικά την ώθηση που χρειάζεσαι.
Το τσάι είναι 100% φυσικό προϊόν και παράγεται από τα φύλλα της Camellia sinensis (Καμέλια η σινική). Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην προστασία κατά των ελεύθερων ριζών οι οποίες παράγονται απ’ το σώμα μας κατά τη διαδικασία της φυσικής γήρανσης. 

Το φυτό Camellia sinensis

Τα διάφορα είδη

Όταν μιλάμε για τσάι, αναφερόμαστε σε 5 είδη: το μαύρο, το πράσινο, το άσπρο, το oolong και το κόκκινο . Αυτό που διαφοροποιεί το ένα από το άλλο είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζονται τα φύλλα του και το πόσο ώριμα είναι, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τόσο τη γεύση του, όσο και τη θρεπτική του αξία. 



Το μαύρο τσάι, για παράδειγμα, παράγεται από φύλλα που έχουν αποξηραθεί κι έπειτα οξειδωθεί, όσον αφορά το πράσινο τσάι, όμως, δεν επέρχεται οξείδωση στα φύλλα του ή πραγματοποιείται, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό. Το oolong υπόκειται σε μερική οξείδωση, ενώ το άσπρο ούτε αποξηραίνεται, ούτε οξειδώνεται. Και οι τέσσερις τύποι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες βλάβες που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο ή άλλες παθήσεις. Οι πολυφαινόλες είναι, μάλιστα, αυτές που έχουν κάνει το τσάι τόσο διάσημο, λόγω των ιδιοτήτων του. Τα φώτα της δημοσιότητας, όμως, έχουν πέσει κυρίως στο πράσινο τσάι, το οποίο συγκεντρώνει την υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών, συγκεκριμένα ένα τύπο δραστικών ενώσεων της οικογένειας των φλαβονοειδών, τις κατεχίνες, οι οποίες αποτελούν τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά.

 

Πράσινο τσάι: το πιο ευεργετικό

Οι Κινέζοι,  γνωρίζουν τα οφέλη του πράσινου τσαγιού από τα αρχαία χρόνια και το χρησιμοποιούν σε διάφορες θεραπείες εδώ και 4000 χρόνια, ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους, καθώς είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και μετάλλων.

Πού ακριβώς, όμως, μπορεί να μας ωφελήσει;

Δρα κατά του καρκίνου

Το πράσινο τσάι αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό ρόφημα, το οποίο παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς οι πολυφαινόλες του προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος και βοηθούν στην απομάκρυνση των κυττάρων που παρουσιάζουν αρνητικά στοιχεία. Βοηθάει κατά πολύ στην παρεμπόδιση εμφάνισης καρκίνου του γαστρεντερικού, ενώ δρα αποτρεπτικά και στον καρκίνο των πνευμόνων και του στήθους. Σε μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές έρευνες που έγινε ποτέ (40.530 Ιάπωνες συμμετείχαν για μια περίοδο 11 ετών), οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ομάδα του πληθυσμού που κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες κατεχινών πράσινου τσαγιού εμφάνισε 16% - 26% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ έζησε 7 έως 10 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν κατανάλωναν πράσινο τσάι σε μεγάλες ποσότητες.

 

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξημένου σακχάρου και αύξησης της LDL (κακής) χοληστερόλης, προστατεύοντας έτσι από πολλές απόψεις την υγεία της καρδιάς μας. Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που περιέχει, θεωρείται ότι καθυστερεί την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, ενώ γενικότερα το πράσινο τσάι βελτιώνει την αναλογία HDL (καλής) και LDL χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια. Μία Κινέζικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine (2004) έδειξε μία μείωση 46% - 56% στον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε όσους καταναλώνουν τακτικά πράσινο τσάι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν πράσινο τσάι.

 

Ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Τα πολυσακχαρίδια και οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορούν να ρίξουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας την εμφάνιση διαβήτη.

 

Βελτιώνει τα δερματικά προβλήματα

Το πράσινο τσάι είναι μια από τις φυσικές λύσεις αντιγήρανσης που βελτιώνουν την επιδερμίδα, λόγω και πάλι της αντιοξειδωτικής του δράσης. Αποτελεί μια καλή φυσική λύση όσον αφορά την ακμή, την ψωρίαση, τα εξανθήματα, ενώ μπορεί να μειώσει και την εμφάνιση ρυτίδων σε ένα ποσοστό.

 

Προστατεύει την οδοντική υγεία

Αποτελεί πηγή φθορίου, κάνοντας έτσι καλό στην υγεία των δοντιών και καταστέλλει τη διαδικασία δημιουργίας πλάκας, καταστρέφοντας τα βακτήρια που τη δημιουργούν. Παράλληλα με αυτή του τη δράση, καταστρέφει και τα βακτήρια που δημιουργούν άσχημη αναπνοή.

 

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι πιστεύεται ότι βελτιώνουν το ανοσοποιητικό μας σε αξιοσημείωτα επίπεδα, μειώνουν τις εξάρσεις αλλεργιών, ενώ οι αντιβακτηριδιακές και αντιιικές του ιδιότητες μας προστατεύουν από τη γρίπη, το κρύωμα και τις ιώσεις.

 

Καταπραΰνει το στρες

Οι κατεχίνες, το πιο δραστικό συστατικό του πράσινου τσαγιού, έχουν και αγχολυτικές ιδιότητες, ενώ το αμινοξύ θειανίνη βοηθάει στην παραγωγή και απελευθέρωση της ντοπαμίνης (ενός νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει μηνύματα από τη μια περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη), έτσι ώστε ντοπαμίνη και θειανίνη μαζί να χαρίσουν στον οργανισμό ένα αίσθημα ευζωίας.

 

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Πρόσφατη μελέτη Ελβετών επιστημόνων κατέληξε στο ότι η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό του σώματος μέχρι και 4%. Παρ' όλο που είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως ισχύει κάτι τέτοιο. 
Προσοχή όμως, καθώς η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να έχει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες που σχετίζονται με την καφεΐνη, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως αρρυθμίες, αϋπνία, νευρικότητα, πονοκέφαλοι ή να επιδεινώσει κάποιες καταστάσεις, όπως το άγχος και η υψηλή πίεση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; 
 
Η δημοτικότητα των πράσινων τσαγιών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Τα πράσινα τσάγια έχουν θεωρηθεί από καιρό πολύ χρήσιμα για όσους κάνουν δίαιτα. Πρόσφατα, πολλές επιχειρήσεις έχουν κατασκευάσει και έχουν διανείμει αυτά τα προϊόντα, επονομαζόμενα «πράσινο τσάι» για εκείνους που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Όλα αυτά τα τσάγια προωθούν το μήνυμα ότι πίνοντας το ποτό αυτό, χάνετε βάρος. Εντούτοις, πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι αυτό που πραγματικά πίνετε από αυτά τα προϊόντα είναι ένα φυτικό καθαρτικό που μπορεί να προκαλέσει ορισμένες διαταραχές.
Αυτά τα προϊόντα παράγονται από φυτά και έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλά χρόνια για τη δυνατότητά τους να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα και να προωθήσουν τις κινήσεις του εντέρου. Κρίνονται αποτελεσματικά για τέτοιους λόγους με περιστασιακή χρήση. Η Διοίκηση τροφίμων και φαρμάκων της Αμερικής (FDA) τόνισε ότι καθαρτικά τσάγια και τα σχετικά διαιτητικά συμπληρώματα είναι εκείνα που περιέχουν μια ή περισσότερες από τις ουσίες, aloe, senna, καστορέλαιο και cascara.
Όταν τα επονομαζόμενα «πράσινα τσάγια» χρησιμοποιούνται υπερβολικά, βασιζόμενα στην παρερμηνεία ότι οι συχνές κινήσεις του εντέρου αποτρέπουν την απορρόφηση των θερμίδων, έχουμε σαν συνέπεια να αρχίσουν να εμφανίζονται τα προβλήματα. Οι πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η διάρροια που προκαλείται από τη λήψη καθαρτικών, δεν μειώνει σημαντικά την απορρόφηση των θερμίδων γιατί τα καθαρτικά δε δρουν στο λεπτό έντερο, όπου απορροφώνται οι θερμίδες.
Όταν το πράσινο τσάι λαμβάνεται περισσότερο από την προτεινόμενη δοσολογία, μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Για εκείνους που πίνουν για πρώτη φορά πράσινο τσάι, οι κοινές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστούν και να διαρκέσουν για αρκετές ίσως ημέρες είναι:
  • πόνος του στομαχιού,
  • εμετός,
  • ναυτία και
  • διάρροια.
Αυτές οι συνέπειες της υπερβολικής χρήσης των πράσινων τσαγιών είναι περισσότερο πιθανό να εμφανισθούν στους ανθρώπους που δεν τρέφονται σωστά γιατί ακολουθούν αυστηρές δίαιτες απώλειας βάρους.
Είναι σημαντικό ότι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα πράσινα τσάγια για οποιοδήποτε σκοπό, να διαβάσουν προσεκτικά και να ακολουθήσουν πιστά τις συνιστώμενες οδηγίες και δοσολογία, διαφορετικά μπορεί να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Γενικά, τα πράσινα τσάγια εφόσον χρησιμοποιούνται κατάλληλα και στη συνιστώμενη δοσολογία, είναι ασφαλή.

Μικρά μυστικά…

Βασική προετοιμασία τσαγιού. 
Για να φτιάξετε ένα γευστικό φλιτζάνι τσάι είναι πολύ βασικό το νερό που χρησιμοποιείται να έχει πολύ οξυγόνο. Όταν βράσει το νερό, το οξυγόνο απελευθερώνεται στον αέρα, γι’ αυτό πρέπει να μην το βράζετε πολύ. Αν θέλετε να είστε ακριβής, το μαύρο και το oolong τσάι, πρέπει να φτιάχνονται σε νερό θερμοκρασίας 95 βαθμών C. Το πράσινο και το άσπρο τσάι, χρειάζονται μικρότερη θερμοκρασία. Ποτέ μην χρησιμοποιείται νερό που είχατε βράσει από νωρίτερα για να φτιάξετε τσάι, επειδή θα έχει χαθεί το οξυγόνο του.

Η ποιότητα του νερού επηρεάζει το τσάι σας. 
Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε 100% καθαρό νερό πηγής. Εφόσον το νερό αποτελεί το 90% των συστατικών του ροφήματός σας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαλέγετε το καταλληλότερο νερό. Φυσικά για λόγους υγείας αλλά και για να έχετε τη σωστή γεύση στο τσάι σας.

Αποθηκεύετε το τσάι σας; 
Τα φύλλα θα πρέπει να φυλάσσονται σε αεροστεγή συσκευασία σε δροσερό, ξηρό μέρος και σε σκιά. Τα πιο ελαφριά, (πράσινα και άσπρα) θα πρέπει να καταναλώνονται γρηγορότερα από τα σκουρότερα.
Πόσο πρέπει να αγοράσω;
Απο 100 γρ φύλλων τσαγιού παίρνουμε περίπου 40 φλυτζάνια ανάλογα με το πόσο δυνατό επιθυμούμε να είναι το ρόφημα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου